Over Bluegrass Beeg

Bluegrass Beeg is een akoestisch muziekfestival. Het festival wordt jaarlijks gehouden rond oktober in Grevenbicht, Nederlands Limburg.

Muzikanten uit diverse landen in Europa en ook uit andere werelddelen komen naar Grevenbicht, om diverse stijlen binnen het kader van akoestische bluegrassmuziek ten gehore te brengen. Onder akoestische muziek worden verstaan stijlen zoals bluegrass, folk, country, klezmer, gypsy en ook Iers die in beginsel met akoestische muziekinstrumenten wordt gespeeld. Tijdens het festival treden ongeveer 10 bands ofwel 35 artiesten en/of muzikanten op. Per jaargang trekt dit ongeveer 500 tot 600 bezoekers. Bluegrass Beeg wordt georganiseerd door Stichting AutiVriendelijk Limburg.


Opzet

Tijdens het festival zijn er podiumoptredens die plaatsvinden in het gemeenschapshuis Oos Hoes in Grevenbicht. De bands strijden hier voor de eer van beste band van het festival. De bezoekers van het festival brengen een stem uit en bepalen zo wie muzikaal en qua presentatie de beste is.

Parallel aan de optredens worden workshops gegeven die te maken hebben met deze muziek en in lijn met de stijlen van die muziek, uitgevoerd door gerenommeerde Europese en/of Amerikaanse muzikanten. Muziekinstrumenten worden getoond en uitleg wordt gegeven over het juist gebruik en goed onderhoud van deze instrumenten. Ook zijn er activiteiten en workshops voor kinderen van alle leeftijden. Nabij de festival locatie is een openbare parkeerplaats waar vrij gebruik van kan worden gemaakt. Bezoekers maken gebruik van het café en aangelegen markt/parkeerplaats om zelf en gezamenlijk te jammen.

Het festival is autisme vriendelijk ingericht. D.w.z. dat noodzakelijke maatregelen zijn genomen om ook mensen met een vorm van autisme te kunnen ontvangen als bezoeker, vrijwilliger en/of als artiest. Organisatorische maatregelen zijn o.a. goede infrastructuur en toegankelijkheid, ordelijke en structureerde omgeving, duidelijke wegbewijzering, overzichtelijk informatie, (professionele-) ondersteuning en begeleiding vooraf geïnstrueerd en aanwezig tijdens het festival, de beschikbaarheid van een prikkelarme ruimte, informatie voorziening door NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme), licht- en geluid productie gereduceerd en de beschikbaarheid van een noodorganisatie. Deze opzet draagt ertoe bij dat mensen met autistische kwaliteiten makkelijker actief kunnen deelnemen aan het (internationaal) sociaal en maatschappelijke verkeer.